Friday, 29 03 2024

Psihologie

Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință)  - știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiunile psihice și procesele mentale precum si experientele interioare si subiectiv, fie constiente fie inconstiente. Procesele mentale sunt inteligența, memoria, percepția.

Psihoterapia - este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale. (definiția dată psihoterapiei de către FRP- Federația Română de Psihoterapie).

Consilierea psihologica este o interventie psihologica. Aceasta se adreseaza persoanelor sanatoase care se afla intr-un context in care apare dificultatea de a face o alegere.  Consilierul il ajuta pe client sa controleze o situatie de criza si il insoteste pana la gasirea unei rezolvari a problemei  sale actuale.

Life coaching este o practica prin care oamenii sunt ajutati sa isi indeplineasca scopurile.

Psihoterapie

Scopul psihoterapiei este “sa va faceti bine”,  nu doar “sa va simtiti mai bine”.

Psihoterapeutul isi ghideaza pacientul in identificarea factorilor care au declansat o anumita problema si in recunoasterea situatiilor care o mentin. Nicio problema medicala, personala sau de alta natura  nu poate fi tratata in afara contextului in care a aparut. De aceea, specialistul impreuna cu pacientul, analizeaza in egala masura cauzele si efectele unei probleme.

Psihoterapia va poate ajuta in urmatoarele situatii:

-        depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii;
-        perioade de criza (pierderea unei persoane dragi prin deces, divort);
-        neputinta in relationare (la locul de munca sau in viata personala cu partenerul de cuplu sau alti membri ai familiei);
-        tulburari somatice (pacientii care acuza adesea diverse suferinte fizice, dar la care, din punct de vedere medical nu se poate identifica o cauza organica justificabila);
-        stres post-traumatic sau cauzat de anumite maladii.

La fel ca si consilierea psihologica (buton-click de trimitere catre explicatia pentru consiliere psihologica), psihoterapia poate fi:

-        individuala;
-        de grup;

Cele mai multe forme de psihoterapie folosesc conversatia ca mod de abordare a pacientului, dar există si forme de psihoterapie care utilizează alte modalitati de comunicare (cuvântul scris, teatrul, povestile, jocul, desenul, dansul si miscarea, sculptura, filmele).

Psihoterapeutul formeaza intotdeauna echipa cu pacientul. Acesta din urma trebuie sa fie cat mai deschis in relatia cu specialistul. In felul acesta, ii permite psihoterapeutului sa adapteze  terapia in functie de problemele sale si sa evalueze pe parcurs rezultatele.

Pe scurt, sedintele de psihoterapie au rolul de a modifica reactii, comportamente, emotii si ganduri distructive, care pot impiedica o persoana sa isi atinga scopurile si sa se bucure de viata.

Consiliere psihologica

Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic, dar care se confrunta cu o situatie de criza pe plan social, profesional sau familial. Poate fi individuala sau de grup, la fel ca si psihoterapia.

In comparatie cu psihoterapia, presupune un numar mai redus de sedinte, dar utilizeaza metode si tehnici similare. Spre deosebire de psihoterapie, care rezolva anumite tulburari si se concentreaza pe suferinta interioara, consilierea psihologica previne aparitia tulburarilor.

Consilierea va ghideaza in identificarea:

-        problemelor de identitate;
-        problemelor relationale, de adaptare scolara, profesionala, sociala;
-        problemelor comportamentale si/sau emotionale;
-        conflictelor familiale.

In urma unor sedinte de consiliere, veti fi capabil:

-        sa iesiti din starea de confuzie si sa obtineti claritate in gandire;
-        sa explorati si sa inlaturati cauzele problemelor dumneavoastra;
-        sa faceti schimbari in viata dumneavoastra;
-        sa va restructurati convingerile negative si limitative si sa va orientati gandirea intr-o directie constructiva;
-        sa luati decizii bune mai rapid;
-        sa va valorificati potentialul si resursele personale;

Pe scurt, consilierea psihologica va ajuta sa va cunoasteti mai bine, sa va dezvoltati   pe plan personal si sa va imbunatatiti calitatea vietii.

Starile pe care le traim influenteaza calitatea vietii noastre!

Life coaching

Se refera la asistarea unei persoane in procesul de descoperire, explorare si dezvoltare personala. Nu inseamna terapie, pentru ca nu vizeaza vindecarea emotionala. Este mai degraba un parteneriat care are ca scop dezvoltarea abilitatilor unei persoane in implementarea unui plan individual de actiune.

Necesitatea schimbarii si a preluarii controlului asupra propriului destin  sunt unele dintre cele mai mari provocari ce pot aparea in viata unui om. Fie ca este vorba de familie sau de viata sociala, de o afacere sau de o slujba se naste in sufletul omului o dorinta puternica: sa hotarasca singur cursul actiunii si sa isi fixeze obiective.

Este momentul sa apelati la life coaching daca:

-        va simtiti blocat, dezorganizat, coplesit de sarcini si subapreciat;
-        aveti senzatia ca sunteti lipsit de directie;
-        aveti foarte des dificultati de concentrare;
-        va hotarati sa evoluati pe plan profesional si nu stiti prin ce metode sa reusiti;
-        intampinati dificultati in a va pune in aplicare ideile;
-        nu puteti sa duceti la bun sfarsit un proiect inceput si aveti tendinta de a amana lucrurile;
-        nu puteti sa va integrati sau sa coordonati un grup de persoane;
-        nu reusiti sa treceti de niciun interviu pentru o slujba;
-        aveti probleme in managementul timpului;
-        va dovediti ineficient/incoerent cand trebuie sa luati decizii;
-        vreti sa va rezolvati rapid o problema financiara acuta;
-        vrei sa stabiliti un echilibru  intre viata personala si cea profesionala;
-        va doriti sa va schimbati radical look-ul si/sau atitudinea afisata;

Dupa cum vedeti, un coach va ajuta in cele mai diverse situatii. Va sustine in eliminarea blocajelor, in stabilirea unei directii si in implementarea unui plan de actiune specific rezolvarii problemelor fiecaruia.

Cu sprijinul unui coach, veti deveni mai eficient, mai creativ, mai bun si mai entuziast in tot ceea ce faceti.

Succesul se invata la sedintele de life coaching!

Marturii

  • 1
  • 2
  • 3

Ioana , 27 ani, economist: "despre sedin…

Am intrat prima oara la cabinetul Bio Holistic la recomandarea unei prietene pentru serviciile de reflexoterapie. Aveam probleme cu somnul si ma simteam fara energie...

Ramona, 31 ani, arhitect, "despre sedin…

Fiecare dintre noi este un ignorant fata de anumite domenii. Eu am fost printre cei care au subestimat importanta psihoterapiei ...

Cristina-Maria – 26 ani, jurnalista: "vi…

Ma exprim foarte bine prin scris. In mare parte, in asta consta si meseria mea. Cu toate acestea, mi se pare dificil sa va arat exact cum m-au ajutat vizitele la cabinetul Bio Holistic. Ar trebui probabil, sa ma fi cunoscut ...

Scroll To Top